زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

لتعلیقة علی فرائد الاصول (کتاب)





«التعلیقة علی فرائد الاصول»، حواشی و نقطه نظرات آیة الله سید عبد الحسین لاری (م ۱۳۴۲ ق)، بر کتاب « فرائد الاصول »، اثر شیخ مرتضی انصاری (متوفای ۱۲۸۱ ق)، است.


۱ - معرفی اجمالی



تعلیقات حاضر، در دو جلد، به زبان عربی ، به عنوان جزء هفت و هشت مجموعه آثار کنگره بزرگداشت آیة الله لاری، توسط جمعی از محققین، مراحل نشر آن از استنساخ تا چاپ انجام گرفته است.
نگارش دیدگاه‌ها و اندیشه‌های مؤلف نسبت به نظرات شیخ انصاری و تشریح و توضیح مطالب و مضامین کتاب «فرائد الاصول» و قلمی نمودن آموخته‌های محضر درس استاد، انگیزه‌ای شده تا با هدف ارائه آنچه در طول ایام و لیالی علم آموزی، فراگرفته و به دست آورده است، کتاب حاضر را به رشته تحریر در آورد.

۲ - ساختار کتاب



در این کتاب، ابتدا، جملات کتاب «فرائد»، با عنوان «قال المصنف»، قال «الماتن» و «قوله» آمده، سپس تعلیقات نویسنده با عنوان «اقول» مطرح شده است. هم چنین در حواشی مؤلف، استنادات فراوانی به کتب حدیثی، روایی و اصولی شده که در تحقیق حاضر ارجاعات آن مشخص شده است.
محتوای کتاب حاضر، متن و شرح است و فصل بندی مشخصی ندارد، اما فهرست موضوعات کتاب می‌تواند نشان گر مباحث و تفکیک آن از سایر قسمت‌ها باشد.

۳ - گزارش محتوا



جلد اول کتاب، با بحث احوال مکلف آغاز و با عناوینی چون ماهیت و لوازم آن، احکام وضعیه ، تجری و مسایل مرتبط با آن، قطع القطاع ، مباحث ظن ، ظواهر الفاظ ، اجماع منقول و حجیت آن، حجیت تواتر منقول ، بحث در اخبار، کلام در خبر واحد و حجیت ظن ادامه می‌یابد.
جلد دوم کتاب، با موضوع ضوابط در قاعده دفع ضرر آغاز می‌شود، سپس موضوعاتی مانند بحث پیرامون قبح ترجیح مرجوح ، نفی عسر و حرج ، مراتب امتثال ، ظن طریقی مطرح و در انتهای کتاب، قاعده لا ضرر بررسی می‌شود.

۳.۱ - نمونه‌ای از تعلیقه نویسنده


قوله: «فان حصل له الشک... الخ».
اقول: فان قلت: کان الاولی تقدیم القطع و الظن علی الشک لیتاخر اقسام الشک و المرجع فی کل منها الی محله التفصیلی.
[۱] التعلیقة علی فرائد الاصول، عبد الحسین لاری ج۱، ص۱۴.

قلت: اختصار اقسام الشک و انحصارها و سهولة ضبطها الاجمالی، قاض بمبادرة الطبع و تسابقه الی تقدیم اقسام الشک و بیان المرجع فی کل منها علی وجه الاجمال و ان کان محل التفصیلی محل آخر وضعا و طبعا او ان تقدیم هذا المقدار الاجمالی من اقسامها هنا لاجل توقف بعض تفاصیل العلم الاجمالی و التفصیلی علی معرفته و ارتباطه به.

۴ - پانویس


 
۱. التعلیقة علی فرائد الاصول، عبد الحسین لاری ج۱، ص۱۴.


۵ - منبع



نرم افزار جامع اصول الفقه،مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب اصولی شیعه




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.